Sloopwerkzaamheden Afeer Winschoter Hogebrug
We hebben opdracht gekregen om de voormalige steenfabriek aan de Winschoter Hogebrug te slopen. Na de bouwvak zijn de werkzaamheden gestart. Vandaag is de kraan retour naar Zuiderveen gegaan. Kijk mee naar het gehele project.
De sloopwerkzaamheden van de voormalige steenfabriek aan de Winschoter Hogebrug hebben wij mogen uitvoeren. Direct na de bouwvak was het zover; de Liebherr 926 op transport richting Blijham. Nu - twaalf weken verder - is het project afgerond.
De fabriek, die gebouwd werd in 1926 sloot in 1981. Huidige eigenaar is werk/leerbedrijf Afeer. Het gebouw wordt door Afeer voor verschillende doeleinden gebruikt, maar het is sterk verouderd. Daarom wordt het gesloopt en vervangen voor nieuwbouw. De fabriekspijp blijft, als een stuk cultureel erfgoed, staan en wordt opgeknapt. De loods naast de fabriek, waarin opleidingen worden gegeven, het magazijn en de stoffeerderij blijven staan.
De werkzaamheden zijn gestart met het demonteren van de opslagloods. Deze is in zijn geheel circulair hergebruikt. Vervolgens zijn we verder gegaan met de sloopwerkzaamheden aan de voormalige timmerwerkplaats. Ook hiervan zijn veel onderdelen in het circulaire circuit terecht gekomen. Vanaf de zijkant hebben we het gebouw stapsgewijs open gewerkt.
We werken eerst met de sorteergrijper om het gebouw uit elkaar te slopen. Vervolgens worden de materialen gesorteerd op soort afvalstroom en gekeken wat hergebruikt kan worden. Door ons nieuwe snelwisselsysteem kan eenvoudig worden gewisseld van sorteergrijper, naar vergruizer, bak of schaar. Vrachtwagens komen en gaan om volle containers op te halen of om meteen beladen te worden. Even stoppen met slopen, wisselen van sorteergrijper naar bak, vrachtwagen laden en weer door. Het is een klein kunstje en biedt enorme flexibiliteit en (wacht-)tijd besparing.
Wanneer het zover is, worden de ijzeren balken met de ijzerschaar op maat geknipt. Hierdoor zijn ze makkelijk te vervoeren.
Zodra alles is afgevoerd naar onze verkoophal of naar de afvalverwerkers, is alleen het puin nog over. Dit wordt op locatie door ons gebroken tot menggranulaat. Dat kan weer gebruikt worden als versteviging van de fundering bij de nieuwbouw. Totaal is 2.000 ton puin door de breker gegaan. Door de Liebherr 926 wordt het puin bovenin de breker gelegd. Het ijzer wordt eruit gesorteerd, waarna het granulaat met onze Werklust shovel in depot wordt gelegd.
Het project in Blijham is een mooi praktijkvoorbeeld van een zeer efficiënte, selectieve sloop gericht op hergebruik.
We vonden het een geweldige klus om uit te mogen voeren, waarbij veel facetten van ons bedrijf werden benut.